Van de Olinckhoeve is de naam van onze Drentsche Patrijshond kennel. Wij zijn al jarenlang groot fan van deze geweldige lieve honden.

In het millenniumjaar 2000 zijn wij serieus gaan zoeken naar de geschikte hond om ons gezelschap te gaan houden.
We woonden toen in een nieuwe wijk in Apeldoorn, vlak bij de bossen en hadden het idee dat we genoeg tijd konden vrijmaken om met de hond te gaan wandelen in de prachtige bossen.

Goed, dat besluit genomen te hebben komt uiteraard de vraag wat voor hond? We zijn letterlijk gaan kijken in het Toepoels boek naar de verschillende rassen, hun uiterlijk en hun eigenschappen.

Uiteindelijk kwamen we op 2 favorieten: de kooiker en de Drentsche patrijshond. Het bleek nog niet zo eenvoudig om aan een goede pup te komen maar na veel zoeken kwamen we uit bij Marjan de Raad: op haar site stond dat er een nestje werd verwacht dus wij bellen. Na de audiëntie werden we goedgekeurd en was het wachten op de geboorte van onze eerste hond: Joep!, geboren op 28 augustus 2001.

onzehonden_1_Small_Joep was een zeer levendige pup, erg eigenwijs (zoals een drent betaamd) en moeilijk te sturen: voor ons echt een vuurdoop! De puptraining hebben we niet afgerond omdat hij de andere honden veel interessanter vond dan de oefeningen. Joep was altijd wakker, wilde niet slapen maar lekker bij ons zijn en in het bos was hij echt in zijn sas: heerlijk rennen en spelen met andere honden. Alleen in de auto blijven kon ook niet: hij heeft het gepresteerd al het leer van het stuur af te bijten toen we hem even alleen in de auto hadden gelaten en hij op de voorbank was geklommen!! Door zeer consequent te blijven hebben we hem toch het een en ander bij kunnen brengen maar een echte jachthond zal Joep nooit worden! Daar is hij veel te onbesuisd en enthousiast voor.

Toen Joep een half jaar was zijn we verhuisd naar de achterhoek op een boerderij met veel grond. Joep kreeg alle ruimte heerlijk te rennen en had het prima naar zijn zin, maar…..we hadden het idee dat hij een speelmaatje miste. Wij hadden genoeg ruimte dus hebben we weer bij Marjan aangeklopt en zij zou in februari 2003 een nestje krijgen, dit keer van Otje, de dochter van Eva (moeder van Joep).

OlinckhoeveOp 23 februari werd Brammetje geboren! Bram was (en is) een heel lief hondje, luisterde erg goed en was erg braaf! In het begin liep Joep van enthousiasme letterlijk over Bram heen, maar dat was gelukkig snel voorbij. Met Bram zijn we naar jacht puptraining geweest en dit vond hij geweldig: een veel beter passende training voor een kleine drent dan de reguliere puptrainingen: ze kunnen hun energie en instincten direct gaan gebruiken! Bram was erg goed in apporteren en we waren erg trots op hem. Waar we met Bram voor moesten uitkijken was dat hij een gevoelig karakter heeft en je hem anders aan moest pakken als de onbesuiste Joep: zo zie je maar dat ook alle honden een eigen aanpak vereisen!

Bram was een paar maanden oud toe Jessie bij ons kwam: Jessie was een teefje van ongeveer 8 jaar waarvoor een nieuw huisje werd gezocht. Ook Jessie had een zeer eigen karakter: erg goed met jagen, op zichzelf, ze moest weinig hebben van de andere 2 honden en was erg gericht op de baasjes en mensen in het algemeen. Een lievere hond als Jessie kon een baasje zich niet wensen! Jessie werd het lievelingetje van al onze vrienden door haar makkelijke karakter en iedereen wilde met haar wandelen, met name omdat ze zo lekker naast je bleef lopen (dit in tegenstelling tot Joep en Bram). Jessie had snel haar plekje veroverd en had het goed naar haar zin bij ons.

Een jaar later kregen we bericht dat een zusje van Bram, Lot, een nieuw huis zocht en we dachten 3 of 4, wat is het verschil wanneer je de ruimte hebt! Lotje is met kerst gekomen en is de beste vriendin van Bram geworden: de 2 speelden hele dagen en konden het erg goed met elkaar vinden. Zo waren we gegroeid van een stel met een leuk hondje naar eigenaren van 4 honden en dan nog wel Drenten!! De liefde voor de drent was alleen maar groter geworden door de 4 schatten en we kregen steeds meer het idee te willen gaan fokken. Echter Jessie was veel te oud en Lotje was erg jong gesteriliseerd. We hebben aan onze vriend Bart van de Pol gevraagd of we een pup uit zijn nest mochten. Op 6 december2007 is Tessel geboren: een prachtig teefje, net zo onbesuisd als Joep maar veel beter in jagen!! Wat een drukte was dat weer, zo’n kleintje! Ze was nergens bang voor en kwam door het kattenluik bij haar voederbak in de deel!

In februari 2008 is Jessie  helaas overleden maar niet zonder een onvergetelijke indruk bij ons achter te laten! We hebben haar gelukkig op eigen grond kunnen begraven.

Inmiddels leen aantal jaren verder is Tessel kampioen in de tussenklasse geworden op de clubmatch en gooit ze hoge ogen op de andere shows.

drentsche patrijsEen leven zonder deze prachtige honden kunnen we ons niet meer voorstellen en we zijn vast van plan nog erg lang van ze te genieten! Ondanks dat ze erg verschillend zijn, zijn het overduidelijk Drenten!!